Kissinger comentează victoria lui Trump: reacție la atacuri asupra valorilor SUA. Rusia și China își analizează opțiunile

Kissinger comentează victoria lui Trump: reacție la atacuri asupra valorilor SUA. Rusia și China își analizează opțiunile
Publicat: 15/12/2016, 17:32
Actualizat: 28/03/2019, 10:08

Într-o serie de interviuri acordate revistei The Atlantic, Henry Kissinger a evocat principalele provocări cu care se va confrunta Administrația Donald Trump și oferă recomandări pentru evitarea unui război cu China.

„Fenomenul Trump este, în mare parte, o reacție a americanilor din categoria de mijloc la atacurile asupra valorilor lansate de comunități intelectuale și academice. Există și alte cauze, dar aceasta este cea mai semnificativă”, apreciază Henry Kissinger, fost consilier prezidențial pentru Siguranța Națională și fost secretar de Stat în administrațiile președinților Richard Nixon și Gerald Ford.

Jeffrey Goldberg, The Atlantic: Ați fost surprins de victoria lui Donald Trump?

Henry Kissinger: „Am crezut că va câștiga Hillary Clinton”.

Reporter: Ce înseamnă această victorie pentru rolul Americii în lume?

Henry Kissinger: „Ne va permite să stabilim o coerență între politica externă și situația internă. În mod evident, există o discrepanță între percepția publicului asupra rolului politicii externe a SUA și percepția elitelor. Cred că noul președinte are ocazia de a reconcilia cele două poziții. Are această oportunitate, dar depinde de el dacă va profita de ea”.

Reporter: Ce credeți despre competența și despre seriozitatea lui Donald Trump?

Kissinger: „Trebuie să încetăm această dezbatere. Este președintele-ales. Trebuie să îi oferim oportunitatea de a-și dezvolta filosofia”.

Reporter: Care este cea mai mare preocupare pe care o aveți privind stabilitatea mondială în urma acestui rezultat electoral?

Kissinger: „Celelalte țări vor reacționa printr-un șoc. Dar aș vrea să mențin deschisă posibilitatea apariției unor noi forme de dialog. Dacă Trump spune poporului american: «Aceasta este filosofia mea în materie de politică externă», iar unele dintre politicile lui nu vor fi identice cu cele de până acum dar vor menține obiectivele de bază, atunci este posibil să existe continuitate”.

Reporter: Cum va reacționa China?

Kissinger: „Sunt destul de încrezător că reacția Chinei va fi să analizeze opțiunile. Suspectez că Rusia va avea aceeași reacție”.

Reporter: Credeți că Donald Trump este un admirator al președintelui rus, Vladimir Putin?

Kissinger: „Nu. Cred că a căzut în acest tip de discurs deoarece Vladimir Putin a spus unele lucruri bune despre el, în mod tactic, iar el a simțit că trebuia să răspundă”.

Reporter: Credeți că relația dintre Trump și Putin este preconfigurată în vreun fel?

Kissinger: „Nu”.

Reporter: Există șansa ca Rusia profite de pe urma acestei situații?

Kissinger: „Mai probabil este că Putin va aștepta să vadă evoluția situației. Rusia și Statele Unite interacționează în zone în care niciuna dintre țări nu deține control asupra tuturor elementelor, precum crizele din Ucraina și Siria. Este posibil ca unele părți implicate în aceste conflicte să se simtă mai libere pentru a face anumite lucruri. Vladimir Putin va aștepta pentru a vedea ce opțiuni are”.

Reporter: Prin urmare, există riscul unei instabilități mai mari.

Kissinger: „Aș face o constatare generală: Cred că cea mai mare parte a politicii externe a lumii a fost în suspans de șase-nouă luni, așteptând rezultatul alegerilor. Au urmărit o revoluție internă în SUA. Acum, vor vrea să analizeze situația ceva timp. Dar, la un moment dat, evenimentele vor necesita luarea unor decizii. Singura excepție de la această regulă pot fi grupurile nonetatiste; acestea s-ar putea simți stimulate să genereze o reacție a SUA care să submineze poziția noastră pe plan mondial”.

Reporter: Amenințarea reprezentată de rețeaua teroristă Stat Islamic este mai gravă acum?

Kissinger: „Grupurile nonetatiste ar putea considera că Donald Trump va reacționa la un atac terorist într-un mod care să fie în favoarea intereselor lor”.

Reporter: Cum va reacționa Iranul?

Kissinger: „Iranul probabil va ajunge la concluzia corectă că acordul nuclear este mai fragil acum decât era, dar va da dovadă de o determinare solidă, chiar și pe fondul presiunilor, în timp ce îl va evalua pe Donald Trump. Nu știe nimeni prea multe despre linia de politică externă (a viitorului președinte – n.red.), astfel că toată lumea va intra într-o perioadă de analiză, mai precis, o analiză frenetică”.

Reporter: Cum i-ați recomanda lui Donald Trump să se prezinte în relațiile internaționale?

Kissinger: „În primul rând, să demonstreze că deține controlul asupra tuturor problemelor cunoscute. În al doilea rând, să demonstreze că analizează cauzele acestor evoluții. Un președinte are o responsabilitate inevitabilă de a trasa o direcție: Ce încercăm să obținem? Ce încercăm să evităm? De ce? Pentru a face acest lucru, trebuie să analizeze situațiile și să gândească soluții”.

Henry Kissinger, diplomat american și teoretician politic, a fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională și, ulterior, secretar de Stat în administrațiile președinților Richard Nixon și Gerald Ford. Kissinger a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile de negociere a unui armistițiu în Vietnam. Henry Kissinger s-a remarcat printr-o politică externă realistă, jucând un rol important în influențarea deciziilor la Washington în perioada 1969-1977. A fost inițiatorul unei politici flexibile pentru atenuarea tensiunilor cu URSS și a pledat pentru deschidere în relația cu China. Kissinger a negociat Acordul de pace de la Paris, care a pus capăt implicării americane în Războiul din Vietnam. Este fondatorul Asociației Kissinger și a scris numeroase cărți în domeniul politic și în relațiile internaționale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un copil de 9 ani și o tânără de 25 de ani, la spital după...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Reacția unui ambasador francez la auzul numirii sale la București: „Catastrofă cu neputință de evitat!”